Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Hücre

**İnsan yaşamımım en temel ve basit biçimine hücre denir. Yaşam hücre ile başlar, her şey hücrelerle, hücrelerde gerçekleşir.

--Vücuttaki her doku, devam eden hücre çoğalması ve daha sonra belli hücre tiplerinin farklılaşması ile ortaya çıkar. Hücreler, dokular, organlar uygun şekilde dizilip organizmayı oluşturmalıdır. (yazılım)

--İnsan vücudu, bir hücrenin büyüyüp bölünmesi ve farklılaşması ile oluşur. Hücreyi bilmeden yaşamın işleyişini bilemeyiz. Canlı bir hücre çevresi ile sürekli temas halindedir ve çevresinden izole olan hücre ölür.

--Hücre yaşamın temel birimidir, hücreyi bilmeden yaşamın işleyişini bilemeyiz. Yaşam hücrelerle başlar, bizler tekbir hücreden gelişiriz. Hücreler algılar ve bilgi taşırlar, inanılmaz çeşitte ve büyüklüklerde olabilirler. Bütün farklılıklara rağmen, bireyin tüm hücreleri, ortak bazı yapısal özellikleri paylaşırlar. Canlı bir hücre çevresi ile sürekli temas halindedir ve çevresinden izole olan hücre ölür.

--Hücreler, değişik ihtiyaçlara cevap vermek için ‘’GEN’’ ifadelerini düzenlerler. Her şey hücrelerde başlar ve gerçekleşir. Hücrenin genetik yönlendirmesi çevresi ve çevre ile bağlantılıdır. Bir hücrenin yaşamı sayılamayacak kadar çok kimyasal ilişki ve reaksiyonun, hassas koordinasyonuna bağlıdır.

--Farklı görevler için özelleşmiş 240 civarı hücre grubu vardır; hafıza, görme, hareket, sindirim, öğrenme, duyma hemen her şey hücre iletişimleri ile gerçekleşir.

--Kadın, erkek, çocuk; hücreleri farklı olduğu için farklıdır. Bu nedenle hastalıkları farklıdır.

1.-İnsanların hücre ve hücre grubu sayısı farklıdır.

2.-Hücrelerin fonksiyonları, konumlarına göre değişir.

3.- Hücre sayısı az olan insanlar fonksiyonlar, az sayıda hücrelerle gerçekleştirildiğinden, daha çabuk hastalanırlar ve daha erken yaşlanırlar.

4.-Yeteneklerimizi hücrelerimizin sayı, şekil ve konumu belirler, şeklimizi belirlediği gibi.

5.-Zamanla (yaşlanma ile) oluşan bütün deformitelerin nedeni hücre ölümleri ve ölümlerin neden olduğu uyumsuzluklardır.

6.-Bütün doku ve organlarımız çok sayıda ve farklı hücre gruplarından oluşurlar. Aynı hücre grubu pek çok doku ve organda farklı sayı ve şekilde bulunur ve konumuna göre fonksiyon görür.

HAYVAN ve BİTKİ gibi alakasız görünen iki canlının hücrelerini karşılaştırdığımızda, akıl almaz benzerlikler görmek mümkün. (Alttaki 2 şekil)

Benzerlikler üzerinden bilimsel çalışma yapmanın ne kadar yanlış olduğunu göstermermesi açısından ilginç. **** Benzer farklı demektir. (mç)

 

Bir elektron, protonun kütlesinden yaklaşık 1800 defa küçüktür ve bir elektron aynen protonun sahip olduğu elektrik yüküne sahiptir. (Carl SAGAN)

Bizler atomlardan oluşuruz,  insan vücudunda, fille kelebek dengelenir. Dengenin bozulması yaşlanma ve hastalık nedenidir.